star lekarna1

Kako se je začelo - Prihod patrov pavlincev v Olimje

Ko so se v Olimje leta 1663 naselili patri pavlinci, se je tu začelo sistematično proučevanje zdravilnih zelišč. Patri so v svojih redovnih pravilih imeli zapisano, da mora vsak samostan imeti za tiste, ki zbolijo, posebno bolniško sobo, ki so jo imenovali »infirmaria«. Eden od bratov je opravljal službo bolniškega strežnika in bil na razpolago bolnim sobratom. Nekateri menihi so se povsem posvetili zdravilstvu in pomagali do zdravja sobratom in drugim bolnikom.

Gojili in nabirali so zdravilne rože in iz njih pripravljali zdravila.

Ohranjena slika samostana iz leta 1681 prikazuje dva čudovita vrtova, kjer so verjetno gojili tudi zdravilne rastline. Še bolj kot v »rožice«, so menihi zaupali v moč molitve.

Olimski prior Eggerer je v svojem delu »Nebeška lekarnica« zapisal, da sta vera in zaupanje v Božjo pomoč »bolj učinkovito zdravilo, kot vse zdravilne rastline Dioskurida ali medicina Galena«. Kljub vsemu so patri pavlinci v Olimju upoštevali dognanja medicinske znanosti in so v pritličju samostana v južnem stolpu uredili prostor, ki ga danes imenujemo »Stara lekarna«. Kdaj točno so pavlinci ustanovili lekarno v Olimju, ostaja skrivnost. Smemo pa sklepati, da so z ustanovitvijo pavlinskega samostana v letu 1663 nastali tudi pogoji za delovanje samostanske lekarne.

Okroglo, obokano sobo nekdanje lekarne, je v letu 1780 s čudovitimi freskami opremil mojster Anton Lerchinger iz Rogatca. Velika je njihova umetniška , še večja pa je njihova sporočilna vrednost. Freske nam govorijo o poti do zdravja in sreče.

Leta 1782  je cesar Jožef II. razpustil pavlinski red in izgnal patre iz Olimja.

Prostor lekarne je vse do leta 1950 služil kot shramba za poljske pridelke. Vlaga je dodobra uničila poslikavo, toda spretne roke restavratorjev so obnovile, kar je bilo zapisano propadu.

Nad lepoto obnovljenih  fresk v stari lekarni, lahko danes le strmimo. Slike so kot knjiga, ki jo lahko bere vsak  človek, od najbolj preprostega do največjega učenjaka. 

... in nadaljevalo: Prišli so bratje minoriti 

Bratje minoriti, ki smo prišli leta 1990 v Olimje, smo oživili zeliščarsko tradicijo v tem samostanu. Po zgledu sv. Frančiška Asiškega, našega redovnega ustanovitelja, ki je stregel gobavcem, želimo tudi mi s pripravo domačih zdravil in z molitvijo dodati svoj delež za več duhovnega in telesnega zdravja v našem narodu in med vsemi, ki nas obiščejo.

Pred samostanom smo uredili vrt zdravilnih rastlin, tudi sprehajalne poti in gredice, na katerih  raste  od 200 do 250 primerkov zdravilnih rastlin. Označene so s slovenskim in latinskim imenom ter pojasnilom, kateri deli rastlin služijo v zdravilne namene in za kakšne bolezni se uporabljajo. Obisk naše starodavne lekarne, edinstvene v celem svetu, naj vam pomaga v tem nemirnem svetu, najti duhovno ravnotežje in bližino Boga, ki se nam razodeva v vsem dobrem in lepem.

stara lekarna2stara lekarna3