KAJ SE JE ALI SE BO DOGAJALO V OLIMJU

SVETE MAŠE

V ČASU EPIDEMIJE MAŠUJEMO PATRI VSAK ZASE PO NAMENIH, KOT STE JIH NAROČILI.

Vsak dan od 9. do 12.ure in od 13. do 18. ure imamo v kapeli Romarskega doma izpostavljeno Najsvetejše . Ves ta čas se zvrstimo pred Jezusom člani naše samostanske družine v češčenju in tihi molitvi za Božje ljudstvo.

Vabimo naše župljane in tudi druge vernike, da se nam po svojih domovih pridružite v molitvi. Adoracijo prenehamo v času maševanja:

p. Jože mašuje ob 13. uri

p. Rufin ob15. uri

p. Ernest ob 15.30 uri

NAVODILA NAŠIM ŽUPLJANOM ZA OBHAJANJE VELIKONOČNIH PRAZNIKOV V TEH IZREDNIH RAZMERAH


OBHAJANJE CVETNE NEDELJE, 5. aprila 2020


 Skupno bogoslužje v naših cerkvah na cvetno nedeljo, ni bilo mogoče zaradi korona virusa.

V Olimju je p. Ernest  maševal tako kot je pri nas navada, ob 9. uri v kapeli Romarskega doma. Pred sv. mašo je pred vhodom v dom blagoslovil tudi butarice vseh naših župljanov in tudi tistih romarjev, ki se vsako nedeljo udeležujejo župnijske sv. maše v naši cerkvi.

cvetna nedelja 2020


Iz svetega Evangelija po Mateju.

Slava tebi Gospod.


Ko so se približali Jeruzalemu in prišli do Bétfage ob Oljski gori, je Jezus poslal dva učenca in jima rekel: »Pojdita v vas, ki je pred vama, in takoj bosta našla privezano oslico in oslička pri njej. Odvežita ju in ju pripeljita k meni. Če vama kdo kaj poreče, recita: ›Gospod ju potrebuje,‹ in takoj ju bo poslal.« To pa se je zgodilo, da se je izpolnilo, kar je bilo rečeno po preroku, ki pravi: Povejte sionski hčeri: Glej, tvoj kralj prihaja k tebi, krotak, jezdi na oslici in na osličku, mladiču vprežne živali.
Učenca sta šla in storila, kakor jima je Jezus naročil. Pripeljala sta oslico in njenega mladiča, položila nanju svoja plašča in Jezus je sédel gor. Zelo veliko ljudi iz množice je razgrnilo na pot svoje plašče, drugi pa so lomili veje z dreves in jih razgrinjali na pot. In množice, ki so šle pred njim in za njim, so vzklikale:
»Hozána Davidovemu sinu! Blagoslovljen, ki prihaja v Gospodovem imenu! Hozana na višavah!«
Ko je prišel v Jeruzalem, se je vse mesto vznemirilo in govorilo: »Kdo je to?« Množice pa so govorile: »To je prerok, Jezus iz Nazareta v Galileji.«


To je Kristusov Evangelij. 

Hvala tebi Kristus.

Molitev za zdravje v času epidemije koronavirusa COVID-19

Oče usmiljenja in tolažbe, tvoj Sin Jezus Kristus nam je s križem pokazal vrednost trpljenja. Pomagaj našim bratom in sestram, ki že nosijo križ bolezni in so preizkušani. Nakloni jim izboljšanje zdravja, njihovim svojcem pa poguma in zaupanja. Vsem zdravstvenim delavcem nakloni moči in zdravja, da bodo vztrajali v ljubezni do bolnikov; raziskovalcem pa, da bodo čim prej odkrili uspešno zdravilo.
Nam in vsemu svetu daj svoj blagoslov, da bomo rešeni bolezni in se ti bomo mogli s tvojo Cerkvijo zahvaljevati. Amen.

Sv. Marija, zdravje bolnikov – prosi za nas.
Sv. Rok, zavetnik zoper kužne bolezni – prosi za nas.
Vsi božji svetniki in svetnice – prosite za nas.

 

VSAKO HUDO PRINESE TUDI KAJ DOBREGA

V teh dneh, ko smo zaprti v svoja stanovanja je veliko priložnosti tudi za trezen premislek o našem načinu življenja, o naši ihti, o naših medsebojnih odnosih in še marsičem ... Nekdo nam je poslal premislek O BOLEZNI Z NAMENOM

Človeštvo je dobilo točno takšno bolezen, kot si jo je zaslužilo. 

Naravo smo nehali ceniti in zato smo dobili tako bolezen, da začutimo, kako zelo je naše bivanje v njej dragoceno.

Nehali smo delati za družino, zato nas je ta bolezen zaprla po domovih, da smo se ponovno naučili, kako funkcionirati kot družina.

Nehali smo ceniti stare in bolne in zato nas je ta bolezen spomnila, kako ranljivi so.

Nehali smo ceniti zdravnike in farmacevte, da smo ugotovili, kako nenadomestljivi so.

Nehali smo spoštovati učitelje in zato je ta bolezen zaprla naše šole, da bi starši lahko poučevali sami.

Mislili smo, da lahko kupimo vse, da smo lahko kjer koli in s komer koli si želimo in zato imamo tovrstno bolezen, da spoznamo, da nismo vsemogočni.

Prosti čas smo preživljali v nakupovalnih središčih, zato jih je bolezen zaprla, da se zavemo, da si sreče ne moremo kupiti.

Veliko pozornosti smo posvetili svojemu videzu, zato nam je bolezen prekrila obraze, da smo spoznali, da naša lepota tam ne obstaja.

Mislili smo, da smo gospodarji tega planeta, zato smo dobili to bolezen, da bi nas lahko nekaj tako majhnega, kar ni mogoče niti videti, pokorilo in nam dalo nekaj ponižnosti.

Ta bolezen nam je veliko vzela, hkrati pa nam daje priložnost, da se tako naučimo in razumemo, kaj je v življenju najbolj pomembno.

TUDI V NAŠI ŽUPNIJI NI VEROUKA  DO PREKLICA

Urnik verouka za letošnje veroučno leto je naslednji:

1. in 2. razred vsako drugo soboto v mesecu od 9.30 do 11.45 ure. Voditelja: Tanja in Matej Kodrič.

3. razred ( PRVOOBHAJANCI )vsak torek od 17.30 do 18.30 ure. Voditelj: p. Rufin

4. 5. in 6. razred: v petek,  od 17.30 do 19.30 ure. Voditelj: p. Rufin

                          7. 8. in 9. razred vsako soboto od 8.30 do 9.30 ure. Voditelj: p. Ernest

SV.  MAŠE ZA MLADE DRUŽINE

V naši župniji imamo sv. maše za  družine s predšolskimi otroci in otroci prvih razredov osnovne šole.  Zakonca Kodrič poskušata na njim razumljiv način približati sv. mašo in z njo povezano  evangeljsko sporočilo. Tako otrokom sv. maša ni dolgočasno dogajanje.  Pozimi in v zgodnji pomladi so te sv. maše v kapeli Romarskega doma, spomladi in poleti pa v cerkvi sv. Andreja nad Olimjem in to  vsako drugo nedeljo v mesecu ob 10.30 uri.

Naslednja sv. maša bo 10. maja v cerkvi sv. Andreja.

Otroška sv. maša


 PRIDI IN POGLEJ- REGIJSKO SREČANJE ZAKONSKIH SKUPIN

(Olimje, Šentvid pri Planini, Rogatec, Bistrica ob Sotli, Ponikva, Dobje pri Planini, Kalobje)

V soboto 25.1.2020 smo v romarskem domu v Olimju imeli srečanje zakonskih skupin z družinami. Zbralo se nas je okoli 32 parov. Namen srečanja: duhovna napolnitev, medsebojno spoznavanje, podelitev izkušenj in druženje. Pričeli smo s čudovitim slavljenjem z  ubranimi glasovi ob spremljavi kitare, ki nas je vse prisotne napolnilo z mirom , navdihnilo in povezalo. Sledila je sveta maša v kapeli romarskega doma, ki jo je za vse zakonce in družine daroval pater Ernest.

http://www.diz.si/wp-content/uploads/N757430-Pano-1500x630.jpg. Geslo društva Družina in življenje je : »Gradimo odnose, za katere je vredno živeti«. 

http://www.diz.si/wp-content/uploads/N757434-1500x630.jpg

MNENJA UDELEŽENCEV

Vse kar se je dogajalo na srečanju zakonskih skupin v Olimju, nama bo ostalo v zelo globokem spominu. Meniva, da bi kaj takega morali večkrat ponoviti, saj nas povezovanje z drugimi zakonskimi skupinami zelo bogati, hkrati pa je to zelo dobra priložnost, da medse povabimo nove pare in jim damo začutiti utrip v zakonskih skupinah. (Marjana in Peter)

Zelo vesela sva, da se je to srečanje zgodilo pri nas v Olimju. Kakor smo nestrpno čakali dogodek, tako smo ga z veseljem doživljali in ga še po doživljamo. Bilo je res nepozabno. Najprej slavljenje, nato zelo lepa maša, kakršnih smo mi tu od patrov sicer že vajeni, in še prečudovito pričevanje zakoncev Vereš. Najbolj pa naju je presenetilo druženje na koncu, saj smo med sabo čebljali, kot da se vsi poznamo že leta. Upam, da se spet kmalu vidimo! (Jelka in Matija)

Lahko bi rekla, da je prisotnost na tem dogodku zame pomenila biti na pravem mestu ob pravem času. V zadnjem obdobju sem namreč v sebi čutila duhovno praznino, ki jo je slavljenje napolnilo z mirom in upanjem ter mi dalo nov zagon in voljo. Pridiga mi je segla do srca, prisrčno pričevanje zakonskega para pa me je spomnilo na stvari, ki sem jih nekako že vedela, a hkrati nanje tudi pozabila, ter me spodbudilo, da od besed preidem k dejanjem. Hvala. (Polona)

DSC 0043

Pomlad je prišla v deželo, naj z njo pride nam  tudi zdravje in Božji blagoslov

DSC 0117

 VESELITE SE VEDNO V GOSPODU; ZNOVA VAM PRAVIM : VESELITE SE....DUŠA POLNA MILOSTI JE KOT VEČNA POMLAD

DSC 0098

Gospod je naše upanje in naša moč

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save