Velikonočni prazniki v Olimju
Kozjanske butarice za cvetno nedeljo
Blagoslov butaric in oljčnih vejic na cvetno nedeljo
Procesija k bogoslužju v cerkev
Velikonočno cvetje
Velika sobota_Božji grob
Molitev pred Božjim grobom
Blagoslov velikonočnega ognja
Velikonočni pirhi
Prižiganje velikonočne sveče
Hvalnica velikonočni sveči
Blagoslovljene velikonočne praznike vsem obiskovalcem naših spletnih strani

OLIMJE, KRAJ DUHOVNEGA IN TELESNEGA ZDRAVJA

Majhna vasica Olimje leži v zavetju gore Rudnice, v območju Kozjanskega parka.

Veličino ji daje grad, nekdaj last grofov Atems sedaj občine Podčetrtek, ki je danes spremenjen  v samostan, kjer prebivamo manjši bratje sv. Frančiška - minoriti. Ob njem stoji veličastna cerkev Marijinega Vnebovzetja, ena najlepših baročnih umetnin v naši domovini. V zavetju samostana se v pritličju južnega stolpa skriva neprecenljiva umetnina, stara samostanska lekarna s freskami, zapuščina patrov pavlincev, ki so 120 let bivali v olimskem samostanu (1663-1783). 

Vsako leto to malo vasico, ki je bila že dvakrat ( 2009 in 2013) izbrana v tekmovanju Entente Florale za najbolj urejeno naselje v Evropi in ima veličastno zgodovino, obišče množica romarjev in turistov iz domovine in tujine.

Mnogi obiskovalci se ne morejo načuditi naravni in kulturni lepoti ter nebeškemu miru, ki vlada v tem naselju. Pobožni romar rad vstopi v baročno cerkev z veličastnimi črno-zlatimi oltarji in počasti Marijo v nebesa vzeto, ki s svojim Sinom v naročju deli dušni in telesni mir. Z eno besedo, tu človek občuti prvinsko rajsko lepoto, ki jo je Bog Stvarnik izročil človeku.

Sleherni človek si želi dolgega in zdravega življenja. Slovenski pregovor pravi: "Za vsako bolezen ena zdravilna rožica raste". Patri minoriti nadaljujemo tradicijo patrov pavlincev in smo pred samostanom obnovili čudovit zeliščni vrt in zasadili več kot 200 vrst zdravilnih zelišč, ki zdravijo množico naših bolezni. Samo nekaj korakov je potrebnih, da preko dvižnega mostu - pod mogočnim portalom, ki ga krasi freska puščavnika Pavla z dvema levoma - vstopite v pritličje samostana. Na desni strani zagledate napis: "ZELIŠČNA LEKARNA", kjer lahko najdete in izberete zdravilo za svoje bolezenske težave.

Tudi za velike in majhne otroke je poskrbljeno. Pred samostanom je ribnik z zlatimi ribicami, ki se veselijo svojega načina življenja in so najlepša predstava za mlade duše.

Mir in vse dobro vam želimo bratje minoriti -  manjši bratje sv. Frančiška.

Dobrodošli v  Olimju,  kjer Marija v nebesa vzeta sprejema vse ljudi in  deli svoj blagoslov.

BOG NAM PO MARIJI SVOJ BLAGOSLOV DELI

1 DSC 00521 DSC 0065

DSC 0065