Minoritski samostan Olimje
Prišel je lep, cvetoči mesec maj.
Vse cveti, vse duhti, se pomladi veseli
Šmarnice bele so zacvetele.
Materi Mariji jih prinašamo v dar
Opoldanski počitek
Tudi naju lahko srečate v Olimju
Cvetoča trata
ŽIVELA SLOVENIJA, NAŠA DEŽELA!

OLIMJE, KRAJ DUHOVNEGA IN TELESNEGA ZDRAVJA

DSC 0024

Majhna vasica Olimje leži v zavetju gore Rudnice, v območju Kozjanskega parka.

Veličino ji daje grad, nekdaj last grofov Atems sedaj občine Podčetrtek, ki je danes spremenjen  v samostan, kjer prebivamo manjši bratje sv. Frančiška - minoriti. Ob njem stoji veličastna cerkev Marijinega Vnebovzetja, ena najlepših baročnih umetnin v naši domovini. V zavetju samostana se v pritličju južnega stolpa skriva neprecenljiva umetnina, stara samostanska lekarna s freskami, zapuščina patrov pavlincev, ki so 120 let bivali v olimskem samostanu (1663-1783). 

Vsako leto to malo vasico, ki je bila že dvakrat ( 2009 in 2013) izbrana v tekmovanju Entente Florale za najbolj urejeno naselje v Evropi in ima veličastno zgodovino, obišče množica romarjev in turistov iz domovine in tujine.

Mnogi obiskovalci se ne morejo načuditi naravni in kulturni lepoti ter nebeškemu miru, ki vlada v tem naselju. Pobožni romar rad vstopi v baročno cerkev z veličastnimi črno-zlatimi oltarji in počasti Marijo v nebesa vzeto, ki s svojim Sinom v naročju deli dušni in telesni mir. Z eno besedo, tu človek občuti prvinsko rajsko lepoto, ki jo je Bog Stvarnik izročil človeku.

Sleherni človek si želi dolgega in zdravega življenja. Slovenski pregovor pravi: "Za vsako bolezen ena zdravilna rožica raste". Patri minoriti nadaljujemo tradicijo patrov pavlincev in smo pred samostanom obnovili čudovit zeliščni vrt in zasadili več kot 200 vrst zdravilnih zelišč, ki zdravijo množico naših bolezni. Samo nekaj korakov je potrebnih, da preko dvižnega mostu - pod mogočnim portalom, ki ga krasi freska puščavnika Pavla z dvema levoma - vstopite v pritličje samostana. Na desni strani zagledate napis: "ZELIŠČNA LEKARNA", kjer lahko najdete in izberete zdravilo za svoje bolezenske težave.

Tudi za velike in majhne otroke je poskrbljeno. Pred samostanom je ribnik z zlatimi ribicami, ki se veselijo svojega načina življenja in so najlepša predstava za mlade duše.

Mir in vse dobro vam želimo bratje minoriti -  manjši bratje sv. Frančiška.

Dobrodošli v  Olimju,  kjer Marija v nebesa vzeta sprejema vse ljudi in  deli svoj blagoslov.

DSC 0178

BOG NAM PO MARIJI SVOJ BLAGOSLOV DELI

1 DSC 00521 DSC 0065

DSC 0103

V rajski dolini pod goro Rudnico, že več kot tisoč let stoji olimski grad - samostan s cerkvijo Marije Vnebovzete, naše kraljice, ki s svojim duhovnim mirom, naravno in kulturno lepoto, privablja množice ljudi.

DSC 0061

Pri Mariji Vnebovzeti vas čaka duhovna in telesna sprostitev. DSC 0174

Naj v vaših srcih zacveti tudi duhovna pomlad.

DSC 0008

Pomlad, vsa ljubezniva, Marijin mesec maj, obhaja spet....

DSC 0242

 Zdravilni zeliščni vrt - zdravje iz Božje lekarne