olimje3.jpg olimje2.jpg olimje1.jpg

DOBRODOŠLI V OLIMJU - MIR IN DOBRO

OLIMJE,

KRAJ DUHOVNEGA IN TELESNEGA ZDRAVJA

S čebelnjakom

V zavetju gore Rudnice, v območju Kozjanskega parka, leži majhna vasica, imenovana Olimje. Veličino ji daje grad, last grofov Atems, ki je danes spremenjen  v samostan, kjer prebivamo manjši bratje sv. Frančiška - minoriti. Ob njem stoji veličastna cerkev Marijinega Vnebovzetja, ena najlepših baročnih umetnin evropske celine. V zavetju samostana se v pritličju južnega stolpa skriva neprecenljiva umetnina, stara samostanska lekarna s freskami, zapuščina patrov pavlincev, ki so 120 let bivali v olimskem samostanu (1663-1783). 

Vsako leto to malo vasico, ki je bila že dvakrat ( 2009 in 2013) izbrana v tekmovanju Entente Florale za najlepše urejeno naselje v Evropi in ima veličastno zgodovino, obišče množica romarjev in turistov iz domovine in tujine.

Mnogi obiskovalci se ne morejo načuditi naravni in kulturni lepoti in nebeškemu miru, ki vlada v tem naselju. Pobožni romar rad vstopi v baročno cerkev z veličastnimi črno-zlatimi oltarji in počasti Marijo v nebesa vzeto, ki s svojim Sinom v naročju deli dušni in telesni mir. Z eno besedo, tu človek občuti prvinsko rajsko lepoto, ki jo je Bog Stvarnik izročil človeku, ker ga ljubi. Zato ni težko vernemu pa tudi manj vernemu človeku poiskati stik z Bogom ali kot kristjani radi rečemo : " Po Mariji priti do Jezusa".Lilije velike

  Danes si človek želi dolgega in zdravega življenja.  Slovenski pregovor lepo pravi: "Za vsako bolezen ena zdravilna rožica raste". Patri minoriti nadaljujemo tradicijo patrov pavlincev in smo pred samostanom obnovili čudovit zeliščni vrt in zasadili  več kot 250 vrst zdravilnih zelišč, ki zdravijo množico naših bolezni. Samo nekaj korakov je potrebnih, da preko dvižnega mostu - pod mogočnim portalom, ki ga krasi freska puščavnika Pavla z dvema levoma - vstopite v pritličje samostana. Na desni strani zagledate napis: "ZELIŠČNA LEKARNA", kjer lahko najdete in izberete zdravilo za svoje bolezenske težave.

Tudi za velike in majhne otroke je poskrbljeno. Pred samostanom je ribnik z rdečimi in zlatimi ribicami, ki se veselijo svojega načina življenja in so najlepša predstava za mlade duše.

Morda  tudi vi  hrepenite po koščku rajsko lepe pokrajine, si želite znova najti pristen stik z Bogom in z ljudmi?

Vabimo vas, da  se odpravite v našo vasico in za trenutek podoživite srečo, ki sta jo čutila naša prva starša Adam in Eva v rajskem vrtu, preden sta grešila.
Mir in vse dobro vam želimo bratje minoriti in vas prisrčno vabimo v  kraj miru, notranje sreče in lepote.

Olimje naj nam in  vam v vseh letnih časih zasije v vsej svoji prelestni, rajski lepoti.

DSC 0089

dvorišče

 DSC 0048

DSC 0021

 

HODIL SEM V JESENI DSC 0111

DSC 0036

ERN 0004

 

 

DSC 0044 Dobrodošli v  olimski župniji, kraju duhovnega in telesnega ravnovesja in miru,kjer Marija v nebesa vzeta deli svoj blagoslov

 

Minoristki samostan Olimje