olimje3.jpg olimje1.jpg olimje2.jpg

DOBRODOŠLI V OLIMJU - MIR IN DOBRO

Glej tudi: AKTUALNO - DOGODKI

Poškodovan zvonik olimske cerkve

V sredo, 10. 8. 2016 je v dopoldanskem času strela močno poškodovala zvonik župnijske cerkve v Olimju.

Delno je bila poškodovana tudi streha na zahodni strani cerkvene ladje.

Bogu hvala, da ni bil poškodovan nihče od romarjev, turistov ali domačih ljudi. Zaradi udara strele je odpovedala tudi električna napeljava  in vse, kar je nanjo priklopljeno.

Škoda je velika.

Poškodba zvonika

DSC 0159

poškodba strehe

DSC 0013

 Obnovitvena dela na zvoniku so se že pričela . 

Več kot obnova strehe in zvonika, nas bo stala obnova elektrifikacije, ozvočenja, elektronike zvonenja, računalniške opreme, telefonske centrale, peči ...

 

DSC 0076

OLIMJE, KRAJ DUHOVNEGA IN TELESNEGA ZDRAVJA

Majhna vasica Olimje leži v zavetju gore Rudnice, v območju Kozjanskega parka.

Veličino ji daje tisočletje star grad, last grofov Atems, ki je danes spremenjen  v samostan, kjer prebivamo manjši bratje sv. Frančiška - minoriti. Ob njem stoji veličastna cerkev Marijinega Vnebovzetja, ena najlepših baročnih umetnin v naši domovini in v Evropi. V zavetju samostana se v pritličju južnega stolpa skriva neprecenljiva umetnina, stara samostanska lekarna s freskami, zapuščina patrov pavlincev, ki so 120 let bivali v olimskem samostanu (1663-1783). 

Vsako leto to malo vasico, ki je bila že dvakrat ( 2009 in 2013) izbrana v tekmovanju Entente Florale za najbolj urejeno naselje v Evropi in ima veličastno zgodovino, obišče množica romarjev in turistov iz domovine in tujine.

Mnogi obiskovalci se ne morejo načuditi naravni in kulturni lepoti ter nebeškemu miru, ki vlada v tem naselju. Pobožni romar rad vstopi v baročno cerkev z veličastnimi črno-zlatimi oltarji in počasti Marijo v nebesa vzeto, ki s svojim Sinom v naročju deli dušni in telesni mir. Z eno besedo, tu človek občuti prvinsko rajsko lepoto, ki jo je Bog Stvarnik izročil človeku.

Sleherni človek si želi dolgega in zdravega življenja. Slovenski pregovor pravi: "Za vsako bolezen ena zdravilna rožica raste". Patri minoriti nadaljujemo tradicijo patrov pavlincev in smo pred samostanom obnovili čudovit zeliščni vrt in zasadili več kot 200 vrst zdravilnih zelišč, ki zdravijo množico naših bolezni. Samo nekaj korakov je potrebnih, da preko dvižnega mostu - pod mogočnim portalom, ki ga krasi freska puščavnika Pavla z dvema levoma - vstopite v pritličje samostana. Na desni strani zagledate napis: "ZELIŠČNA LEKARNA", kjer lahko najdete in izberete zdravilo za svoje bolezenske težave.

Tudi za velike in majhne otroke je poskrbljeno. Pred samostanom je ribnik z zlatimi ribicami, ki se veselijo svojega načina življenja in so najlepša predstava za mlade duše.

Morda  tudi vi  hrepenite po koščku lepe pokrajine ?

Želite znova najti pristen stik z Bogom in z dobrimi ljudmi?

Vabimo vas v naš kraj Olimje, kraj miru in naravnih lepot, ki v vseh letnih časih sije v posebni lepoti.

Mir in vse dobro vam želimo bratje minoriti -  manjši bratje sv. Frančiška.

 

DSC 0018 001

 DSC 0015DSC 0174

 DSC 0054

aa

DSC 0003 001

Dobrodošli v  Olimju, kraju duhovnega in telesnega ravnovesja in miru, kjer Marija v nebesa vzeta sprejema vse ljudi in  deli svoj blagoslov.

 

 

Minoristki samostan Olimje