olimje2.jpg olimje1.jpg olimje3.jpg

ŽIVLJENJE V SAMOSTANU

KAKO ŽIVIMO BRATJE SVOJO POKLICANOST

Mnoge obiskovalce Olimja zanima način življenja v samostanu. Manjši bratje – minoriti živimo po redovnem vodilu našega ustanovitelja sv. Frančiška Asiškega. V samostanu živimo štirje bratje: br. Jože, p. Franc, p. Jože in p. Ernest.

Dan začenjamo z molitvijo v samostanski kapeli novega Romarskega doma. Molitev nam je potrebna, kot je zemlji potreben dež , da obrodi bogate sadove. Prejšnja leta, smo opravljali svoje molitve v cerkvi na pevskem koru, kjer se nahajajo korni sedeži namenjeni redovnikom za skupna duhovna druženja z Bogom.

Po zajtrku, ki sledi molitvi, si razdelimo dnevna opravila. Naše dejavnosti so mnogovrstne: pastoralno delo v župniji, obiski bolnikov, osamljenih in pomoči potrebnih, sprejemanje obiskovalcev, ki želijo videti naš samostan, lekarno ali kupiti kakšno zdravilo, vodenje gospodarstva, priprava čajnih mešanic... Pomagamo tudi sobratom duhovnikom iz sosednjih in drugih župnij, kadar ti potrebujejo našo pomoč.

Obiskovalci, tako romarji kot turisti so v našem samostanu vedno dobrodošli. Ves dan, razen v času bogoslužja in skupnih obrokov, smo jim na voljo. Skupinam razkažemo cerkev in starodavno pavlinsko lekarno. Na samostanskem hodniku je na ogled stalna razstava herbalno stisnjenih in posušenih zdravilnih rastlin gospe Marije Gaber. V zadnjem času smo na steno samostana  na notranjem dvorišču namestili velik ekran, na katerem predvajamo diaprojekcijo o zgodovini gradu, samostana in življenja v njem. Posameznikom je na voljo tudi napisan vodnik v mnogih evropskih jezikih, ki je za vse obiskovalce brezplačen.

Tako skupinam, kot posameznikom radi pokažemo in ponudimo razne čajne mešanice in druge pripravke, kot so sjih nekoč pripravljali v samostanskih lekarnah. Nekateri obiskovalci nas prosijo za duhovni pogovor ali želijo opraviti sv. spoved. Za vnaprej najavljene skupine romarjev tudi mašujemo, če nimajo svojega duhovnika.

Opoldan nas cerkveni zvon povabi k molitvi Angelovega češčenja in k nato skupnemu kosilu. V času kosila, od 12 do 13 ure, je samostanska skupnost  povezana tudi v pogovoru, zato je ta čas zeliščna lekarna zaprta. Po kosilu pa spet nadaljujemo dnevne dolžnosti do poznega popoldneva, ko nas zvon povabi v župnijsko cerkev Marije Vnebovzete k češčenju Najsvetejšega, molitvi sv. rožnega venca in k sv. maši.

Delovni dan se v samostanu zaključi s skupno večerjo, medsebojnimi pogovori in načrti za prihodnji dan. Po večerji se samostanska družina zbere še k polurni meditaciji in molitvi večernic. V molitvi se še posebej spomnimo vseh obiskovalcev naše cerkve in samostana, predvsem tistih, ki iščejo pri nas dušnega ali telesnega zdravja. Molimo tudi za vse naše dobrotnike in tiste, ki se nam priporočajo v molitev.

Ob 22. uri zaključimo z dnevnimi opravili in v samostan se naseli nočni mir.

Več o minoritih

zivljenje v samostanu2

 Druži nas skupna molitev

V jedilnici

in skupni obroki

 

Minoristki samostan Olimje