olimje3.jpg olimje2.jpg olimje1.jpg

BOŽJA LEKARNICA

 

bozja1

Stoletja so bili samostani tisti, ki so gojili zdravilna zelišča in raziskovali njihov vpliv na zdravje človeka. V tem času so bili menihi in nune skoraj edini, ki so skrbeli za bolne ljudi. V bolnih, ubogih in šibkih so prepoznavali trpečega Kristusa. Že sv. Benedikt, oče zahodnega meništva, je zapisal v svojem vodilu: »Skrb za bolnike mora biti pred vsemi drugimi obveznostmi.« To je bila za takratne časa revolucionarna ideja saj je poganski svet zaničeval šibke in bolne.

Znanje klasičnih jezikov je menihom omogočilo, da so lahko uporabljali že pridobljeno znanje in izkušnje starih zdravilcev iz antične dobe: Hipokrata, Asklepija, Dioskurida, Galena ... (podobe teh zdravnikov lahko vidimo v naši stari lekarni). K temu so dodali še svoja spoznanja in dosežke. V samostanih so nastala medicinska dela kot npr. pesnitev benediktinca Oda Magdunensisa, ki opisuje medicinsko uporabo 80 rastlin ali pesnitev Hortulus meniha Walahfrieda Straba v kateri opisuje zdravilne rastline, ki jih je gojil v svojem vrtu za potrebe zdravilstva. Ohranjeni so tudi spisi sv. Hildegarde iz Bingna, ki je živela v samostanu Rupertsberg ob Renu, ki je baje sprejemala Božja videnja o posameznih zdravilnih rastlinah in njihovi uporabi. Z razvojem laičnih farmacevtskih šol in postopnim uveljavljanjem sintetičnih zdravil je začela samostanska medicina nazadovati in je v mnogih primerih popolnoma izginila. Tudi v Olimju je po odhodu patrov pavlincev ta tradicija zamrla.

Mnogi obiskovalci našega samostana in stare lekarne se niso zadovoljili le z ogledom in občudovanjem lepih zgodovinskih fresk, ki se nahajajo v prostoru nekdanje lekarne. Želeli so, da se redovniki spet posvetimo iskanju zdravja iz »Božje lekarne«. Patri minoriti smo na to njihovo željo odgovorili s ponovno oživitvijo samostanskega vrta zdravilnih zelišč. Iz naše lastne proizvodnje radi ponudimo obiskovalcem razne čajne zmesi, tinkture, kreme in podobne naravne zdravilne izdelke.


Minoristki samostan Olimje