DOBRA NOVICA : BOG JE BLIZU!
Spreobrnite se in verujte evangeliju!


Za kristjane se je začelo 40-dnevno potovanje skozi "puščavo", ki mu pravimo postni čas. Evangelist Marko nam poroča, da je tudi Jezus preživel 40 dni v puščavi. Satan je tisti, ki ga napada in skuša. On je vodja tistih, ki nasprotujejo božjemu ljudstvu, hkrati pa krivec za vse zlo okoli nas. Judje iz Jezusovih časov so pričakovali izpolnitev časa, torej pričakovali so Mesija, ki bo obnovil Davidovo kraljestvo in jih rešil poganske oblasti. Pričakovali so, da se bo pojavilo Božje kraljestvo. Jezus – Mesija je zdaj tu in njegovo sporočilo je jasno: Zdaj je čas milosti - obrnite se k Bogu in verujte evangeliju. Božje kraljestvo, ki ga Jezus oznanjuje, si prizadeva za preusmeritev življenja v drugačno smer, za nenehno spreobračanje, pa tudi za spreminjanje pogleda na svet in za realnost okoli sebe. Pomembno je, da razumemo, zakaj to in to ni dobro. Normalen človek ne počne stvari, za katere meni, da jih ni dobro početi. Spreminjanje pogleda na svet s seboj prinaša tudi usmerjenost lastnega življenja na pravo pot. Mnogi se »odpovedo« vsem vrstam užitkov in se poskušajo distancirati od vsaj nekaterih vsakdanjih priboljškov in navad, bolje razvad. Trudimo se postiti in trpeti. Vprašujemo se:"Čemu naj se letos odrečem? Kako naj se postim? Na kakšen način? « To so morda le nekatera vprašanja, ki si jih zastavljamo in nam pridejo na misel ob začetku postnega časa. In Gospod tudi nam odgovarja po preroku Izaiju : »To je post, ki mi je všeč: delite svoj kruh z lačnimi, pripeljite brezdomce pod streho, oblecite tistega, ki ga vidite nagega, in se ne skrivajte pred tistimi, ki so vaše krvi. Potem bo vaša luč zasijala kot zarja in vaše zdravje bo hitro zacvetelo. Če v molitvi kličete, vam bo Gospod odgovoril in ko boste vpili, vam bo rekel: ‘Tukaj sem! In vas rešil «.

 OSTANIMO V BOŽJI LJUBEZNI

Skozi večino človeške zgodovine in tudi v Jezusovem času je bila gobavost smrtonosna bolezen. Zanjo ni biloDani zdravila in kdor je zbolel, je bil najprej izključen iz družbe in obsojen na življenje v samoti. Tam so  za boleznijo tudi umrli. Ko je torej v današnjem evangeliju Jezus ozdravil gobavca, ga je tako rekoč rešil smrti.

Mogoče se premalo zavedamo, (ne znamo videti,  opaziti) da je Bog tudi vsakega izmed nas rešil smrti, zla, vsega hudega, že s stvarjenjem samim, še posebej pa po Jezusu Kristusu.

Ali ni to, da je bilo vsakemu izmed nas podarjeno življenje, - ne samo zemeljsko, ampak tudi večno življenje v nebesih -, prijatelji, mir, sreča, veselje, sonce, zrak, vse stvarstvo… Ali ni to en velik dar, ki nam priča o tem kako nas ima naš nebeški Oče rad? Ali ni to znamenje, da Bog ne želi naše smrti ampak, da bi imeli življenje v polnosti. Da bi živeli v miru, ljubezni in veselju? Tako kot Mojzesa, Bog tudi nas vsak dan rešuje smrti (telesne, še posebej pa duhovne smrti).

Če pogledam svoje življenje, res nisem še nikoli doživel nobenega nadnaravnega čudeža. …Verjetno tudi vi ne…. Pa vendar vsak dan znova odkrivam, kako Bog deluje v mojem življenju. Deluje preko čisto vsakdanjih dogodkov, preko ljudi, ki jih srečamo, preko stvarstva, ki nas obdaja. Res je, da to včasih težko opazimo, ker se redko zgodi nekaj posebnega, nekaj nadnaravnega. Vendar je kljub temu Bog navzoč v življenju vsakega izmed nas.

In prav je, da tudi mi s svojim življenjem odgovorimo na to njegovo neskončno ljubezen: najprej, da mu ljubezen vračamo, pa da se imamo med seboj radi, da se znamo veseliti stvarstva okoli nas, da upamo tudi takrat, kadar je težko, da živimo v miru.

Če bomo ostali z Bogom v ljubezni in pristni molitvi, bo On tudi v naših življenjih storil velike čudeže.

 

VEM KDO SI: SVETI OD BOGA (Mr 1, 24)Dani

Jezus se je na začetku javnega delovanja takoj soočil s hudim duhom. Hudi duh je vedel, da je Jezus prišel na svet uničit njegovo kraljestvo. Zato se odzove z vprašanjem: »Si nas prišel pokončat?« (Mr 1, 24) Še bolj zanimiva je njegova izpoved vere: »Vem kdo si: Sveti od Boga.« (Mr 1, 24) Ob tem se lahko vprašamo, če tudi mi jasno in odločno izpovedujemo vero v Jezusa Kristusa. Hudi duh se namreč dobro zaveda, da je samo Jezus tisti, ki ga lahko premaga, zato iz strahu in nemoči pove, kdo je Jezus. Za razliko od hudega duha pa kristjanom vera v Jezusa pomaga k odrešenju. Če z jasnostjo, odločnostjo in brez vsakih rezerv verujemo, da je Jezus edini odrešenik našega življenja, potem naša vera, v nasprotju z vero hudega duha, prinaša v naše življenje optimizem, pogum in veselje. Zato bi pravi kristjan moral biti »ambasador« veselega oznanila evangelija, ki bi z jasnostjo in odločnostjo kazal pot življenja tistim, ki živijo v temi in smrtni senci. Kristjan mora biti prerok, ki v Božjem imenu oznanja Božje kraljestvo.

 MOLITEV K ANGELU VARUHU


Stopi, ljubi angel varuhAngelček1
v cerkvi ti na prostor moj.
Bodi tam pri sveti maši,
v duhu združen bom s teboj.
Pri darovanju ti položi
na pateno še moj dar:
moje križe, moje delo
večnemu ponudi v dar.
Pri povzdigovanju moli
v sveti hostiji Boga:
prosi, naj še mene skrije
v rano svojega Srca.
Dušam v vicah, mojim dragim
nesi sveto Rešnjo Kri,
grešnike, umirajoče
z njo pokropi, greh izmij.
Ko se mašnik bo obhajal,
tudi meni angel moj,
sveto Hostijo prinesi,
moli Jezusa z menoj.
Prosi, da ves svet deležen
svete maše bo sadov,
meni pa na dom prinesi
svete maše blagoslov.