OD 19. DO 25. AVGUSTA: »PRIDI IN POGLEJ«

Dom duhovnih vaj v Olimju služi raznim duhovnim programom - med njimi je tudi teden za spoznavanje našega redovniškega življenja. Obiskovalci samostana  pogosto izrazijo zanimanje:  »Povejte nam, kako živite za temi zidovi? Koliko vas je? Ali tudi vi vstajate ponoči in molite? V Olimju je tako lepo! Se zavedate, da živite kot v raju?«  Ni težko odgovoriti, vendar je bolj prepričljivo, če nekdo vsaj nekaj dni živi z nami in doživi naš način življenja. Iz te »radovednosti« se je porodila misel za »Pridi in poglej

Ta čas »odprtih vrat« je namenjen predvsem tistim, ki resno razmišljajo, da bi tudi sami postali redovniki. Bogu posvetiti svoje življenje je nekaj zelo lepega in osrečujočega. Sv. Frančišek je govoril: »Moj Bog in moje vse«. S tem je hotel povedati, da izročitev Bogu zadostuje za njegovo srečo.

Molitev in delo je poslanstvo našega redovniškega življenja. Molimo za ljudi, ki se nam priporočajo v molitev in pri nas iščejo dušnega ali telesnega zdravja. Molimo v imenu Cerkve za vse ljudi sveta. Častimo Jezusovo navzočnost v Najsvetejšem in obhajamo najpomembnejši del -  sv. mašo. Marijo častimo skupno ali zasebno, še posebej z molitvijo sv. rožnega venca. V Olimju, ob našem pastoral-nem delu ki je v spovedovanju, pripravi na sprejem zakramen-tov in oznanjevanju evangelija, skrbimo tudi za sprejem ro-marjev, turistov in šolskih skupin.

Nekdanji oskrbniki tega samostana, redovniki pavlinci, so že pred 360. leti v lekarni pripravljali domača zdravila. To tradicijo nadaljujemo tudi mi: vzdržujemo vrt zdravilnih zelišč in pripravljamo nekaj tradicionalnih domačih zdravil.

Vse to od nas zahteva popolno podaritev Bogu in dnevnim dolžnostim.  Pogosto smo zvečer utrujeni, vendar veseli in zadovoljni, da smo preživeli dan v služenju Bogu in ljudem.

Sv. Frančišek je v vsakem bratu, ki je prišel, da bi živel po njegovem zgledu, videl dar od Boga, zato je zapisal: »Ko mi je Bog dal brate …« Tudi mi se zavedamo, da je vsakdo, ki ga Bog vabi v posvečeno življenje, Božji dar, za katerega se Bogu zahvaljujemo. Vsi, ki boste prišli na program »Pridi in poglej!«, ste že vključeni v naše molitve in se Bogu zahvaljujemo za vsakega izmed vas.

Lahko nas pokličete na 031242675 ali pišete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.