olimje2.jpg olimje3.jpg olimje1.jpg

ŽUPNIJA

Župnija - naša duhovna mati in vodnica

zupnija1

Olimska župnija je bila ustanovljena 24. junija 1785, dve leti po zaprtju samostana. Teritorialno obsega vasi Olimje (nekoč Sopote), Virštanj, Rudnico, dobršen del vasi Sela in nekaj hiš v Imenski gorci. Po obsegu spada med manjše župnije na Slovenskem, saj ima samo 555 vernikov.

Župljani se danes manj ukvarjajo s kmetijstvom kot v preteklosti in več z vinogradništvom in vinarstvom. Nekateri so samostojni podjetniki, drugi obrtniki, spet drugi so se zaposlili v gostinstvu, trgovinah, upravnih službah... Z razvojem Atomskih toplic, ki so si nadele ime Terme Olimia se je ljudem ponudila  priložnost za zaposlitev in tudi za razvoj kmečkega turizma, ki je v pravem razcvetu.

zupnija2

Poleg župnijske cerkve Marije Vnebovzete v Olimju ima župnija še dve podružnici. Na Selah, na hribčku med vinogradi pod Imensko gorco, stoji cerkev sv. Filipa in Jakoba. Druga podružna cerkev je posvečena apostolu Andreju in stoji na hribu pod goro Rudnico, oddaljena le 15 minut peš hoje od olimskega samostana.

Od ustanovitve župnije pa do leta 1990 je župnijo oskrbovalo 19 škofijskih duhovnikov od katerih sta posebej pomembna Janez Pavel Ješenak, rojen 25. junija 1755 v Slovenj Gradcu, umrl 19. septembra 1827 v Št. Andražu v Labodski dolini in Jakob Prašnikar, rojen 21. julija 1784 v Zgornjih Vrtačah, danes Borjah, župnija Kolovrat, umrl 13. oktobra 1841 v Spodnji Polskavi.

Ješenak je bil cerkveni pisatelj in napredni gospodar. V Olimju je poslovenil Mali katekizem, ki je bil v rabi še leta 1848. Na mali kmetiji, ki so jo zanj kupili farani, je vzorno gospodaril ter po lastnih izkušnjah in po nemških gospodarskih knjigah sestavil „Bukve za pomoč inu prid kmetam potrebne.... To je bil prvi kmetijski priročnik v slovenskem jeziku.

Prašnikar pa ima neminljive zasluge za duhovništvo blaženega škofa Antona Martina Slomška. Kot kaplan na Ponikvi v letih 1811 do 1815 je poučeval mladino v tamkajšnji farni šoli in nagovoril Slomškovega očeta, da je dal nadarjenega dečka Antona v celjsko gimnazijo. Po smrti dečkove matere in pozneje očeta mu je nadomestil starše, postal je njegov duhovni oče. Zato je razumljivo, da je Slomšek svojo prvo sv. mašo daroval v olimski cerkvi pri svojem dobrotniku in duhovnem učitelju.

 Od leta 1990 skrbimo za župnijo redovniki minoriti.

 cerkev1

Mati Marija nas s svojim Sinom varuje in izroča župnijo v Božje varstvo

Minoristki samostan Olimje